REŽISEROV STAV


     Moj stav kao režisera ovog dokumentarnog filma jeste da mi, nekolicina nas koja se bavi filmom mora svojim djelima pomagati pri promjeni svijesti ljudi u ovoj zemlji.

     Ukazivanjem na nedopustivo, te trudom da se krive stvari prestanu dešavati, kroz jednu autorsku prizmu, poetiku, vizualni stil, imamo veliku odgovornost.

     Neshvatljivo i suludo (!) je pristupiti problemu metodom uništi, ubij i riješi problem. Nakon svega što se desilo, ne samo kod nas, već i kroz povijest, dokaz je da rat, ubijanje, hajka, linč ne može riješiti nikakav problem. Može jedino stvoriti neprijatelje, žrtve i ubice. A to zasigurno ne vodi zdravijem društvu i življenju.

     U situaciji u kojoj se nalazimo, a to je život u Bosni i Hercegovini više od desetljeće nakon rata, u kojoj ima pregršt problema, trauma, tragedija, smatram da je situacija u kojoj netko gubi svoje pravo na život ubijanjem, ono što je za mene prioritet pri odlučivanju kojom temom želim da se bavim u svom autorskom djelu. Naročito ako se to pred mojim očima dešava sistematski, godinama. Desetljećima. 

     Smatram da će ovaj film pomoći u zaustavljanju okrutnosti. Isto tako želim dokumentovati stvarnost, da se jednom iz bolje vizure, nadam se, možemo osvrnuti na prošlost uzdignute glave. Sretni što je takva prošlost naša prošlost, a ne sadašnjost još uvijek.


Make a Free Website with Yola.