ZAŠTO FILM?


     Odlučivši se na temu za svoj diplomski rad mnogo me zanimao Holokaust iz razloga što se njegov metod nastavio dešavati i nakon što se desio. Smatram to nedopustivim. To što se dešava nedužnim živim stvorenjima. Ti psi nisu opasni već su u opasnosti. Ulični su zato što su napušteni. Zbog neodgovornosti i nebrige. 

     U koji medij smjestiti ovakvu temu? Film je najmudrije rješenje. Za razliku od teatra on ostaje i traje te je mobilan i pogodan za ono što je osnovni cilj, a to je da se film vidi. 

     Iako sam svjestan da se igrani film više gleda od dokumentarnog, smatram da kod kratke forme, kojom se treba realizirati diplomski rad, dokumentarni film je najpravilnija odluka.

     Nakon što sam u životu odgledao na tisuće filmova počeo sam sve manje vjerovati igranom filmu, a sve više dokumentarnom. Jer nema potrebe da sam izmišljam neke priče kad se one na žalost ispred mojih očiju odvijaju.

     Bitan razlog je i to što je cilj ovog filma da se prikazuje u jednoj prostoriji (mini bioskopu KINOFIL) u azilu za pse kako bi se znao sramotni razlozi koji su doveli do toga. Želim time dokumentovati naš odnos naspram života. I nadati se te miroljubivo boriti da to prestane te da se ne ponovi.


Make a Free Website with Yola.